Historia pewnego bana

Temat na forum 'Pomoc' rozpoczęty przez użytkownika Shokaku, 14 grudnia 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Shokaku

Shokaku Analityk forum

Pytanie 1 :
    Czy każdy gracz może zostać przyjęty do dowolnego bractwa?
    Pytanie 2 :
    Czy naczelnik bractwa może przekazać złoto zgromadzone z podatków dowolnemu graczowi w bractwie?
    Pytanie 3:
    Czy możliwe jest żeby bractwo o długim stażu zgromadziło ogromne ilości złota liczące w mld?

Hmm nie ma odważnego Moda (pewnie tytuł straszy) który odpowie na wyżej postawione proste pytania? Dziś już późno, poczekam więc do jutra w imię wyrozumiałości.

Ostatnie edytowanie: 15 grudnia 2014
  2. RED_B

RED_B Czeladnik forum

Modem nie jestem ale sprawdzę swoją wiedze na ten temat ).
    odp. 1. Teoretycznie tak. ( wszyscy prócz KoSy ^^))
    odp. 2. Tak
    odp. 3. Tak ( kiedyś nieuczciwi gracze bugowali złoto na kontach, sprzedawali je potem na aukcjach słabszym graczom, zmienili zasady kupowania przedmiotów na placu targowym. Nie liczyło się już kto da więcej złota za towar tylko kto jako ostatni na zalicytuje. Do tej pory ten problem jeszcze istnieje bo BP nie potrafi wyłapać tych graczy.) Bogaty gracz = duże podatki dla bractwa.

Ps:
    Sorry KoSa ale nie mogłem się oprzeć, taki mały żarcik przy porannej kawie

3. Odpowiedź gracza przede mną jest absolutnie poprawna. Każdy może zostać przyjęty do dowolnego bractwa na serwerze, ale trzeba pamiętać o zasadach, które ustala sobie rada bractwa. Owszem, naczelnik może przekazać złoto z podatków dowolnemu graczowi. Również jest możliwe to, aby bractwo nagromadziło dużą ilość złota.
    Jeśli pytania mają związek z jakimkolwiek banem za zbugowane złoto to od razu uprzedzam, że w przypadku przekazania graczowi zbugowanego złota w bractwie również ten gracz może otrzymać bana za posiadanie zbugowanego złota.

4. Shokaku

Shokaku Analityk forum

Dziękuję WindWhisper. Zbugowane złoto to takie które zostało "stworzone" na koncie np na skutek jakiegoś błędu.Ja chciałem o złocie które jak napisałeś zostało w legalny sposób zebrane z podatków.Gracz X np będący naczelnikiem bractwa składającego się z graczy posiadających full konta i niepotrzebujących już złota a na pewno w takich ilościach ma po prostu nadmiar złota.PODKREŚLAM TO ZŁOTO JEST ZEBRANE ZGODNIE Z REGUŁAMI GRY. Ale gracz X jest sprytny i przedsiębiorczy i ogłasza sobie na "tablicy ogłoszeń" w Pcimiu Dolnym, albo w gazecie, albo w internecie że za parę złotych przekaże ileś złota graczowi.Problem właśnie w tym że owe ogłaszanie nie odbywa się w grze tylko po za grą.Dlaczego? bo: cytuję "Sprzedaż, handel jest zabroniony. Informacje mające na celu promowanie w takie właśnie sposób pozyskanie itemów w grze jest również zabronione" koniec cytatu. I co się dzieje.BP takiego gracza może pocałować w ...po.liczek bo w grze on gra legalnie a na to co owy gracz robi "na ulicy" Pcimia czy gdziekolwiek indziej BP może sobie co najwyżej popatrzyć.I nie ma na to siły.Jedyną rzecz jaką BP może zrobić to zmienić zasady w taki sposób by utrudnić proceder, ale mimo wielu krzyków uczciwych graczy tego nie robi.Już nie chcę snuć podejrzeń czy czasem firma nie wprowadza zmian celowo bo...
    Oczywiście efekt jest taki że gracz X robi sobie co chce mając niezły przy tym ubaw.
    I teraz powiem wprost ;mam to gdzieś. Jeśli BP woli odpychać od gry uczciwych ludzi w dalszej perspektywie ogromnie na tym tracąc to jej sprawa.
    To o co mi właściwie chodzi?
    O to że wczoraj na czacie była burzliwa rozmowa zachęcająca firmę do karania oszustów w której również wtrąciłem dwa zdania.Byłem więc jednym z tych którzy o to zabiegali. W rozmowie opisałem proceder jaki ma miejsce na allegro .Kontekst całej rozmowy był ciągle taki sam. Ale jakiś delikwent o "ogromnej inteligencji" i przenikliwości wyciągnął mój opis z kontekstu i potraktował jako UWAGA : PROMOWANIE NIELEGALNYCH SPOSOBÓW ZDOBYCIA ZŁOTA.A to była rozmowa o problemie a nie handel czy promowanie.Ale było to napisane w grze wiec ten "inteligent" się przyczepił. Zostałem więc potraktowany w pewnym sensie jako "współudział" w procederze i ukarany banem na czat.Ten czat też mam gdzieś ,ale nie pozwolę żeby jakiś bezmózgowiec robił ze mnie oszusta.Oczywiście napisałem do supportu i ale nic nie wskórałem bo przecież delikwent musiał by się przyznać do błędu.
    Żeby nie było bo to dział pytań więc pytam czy doczekamy się wreszcie kiedyś normalnego, nas graczy, traktowania?
    Dochodzi do tego że mimo że człowiek lubi tą grę zastanawia się nad kasacją konta lub po prostu zakończeniem gry.

5. Odnośnie handlu złotem za pieniądze realne teoretycznie masz rację, ponieważ gracz zdobywa złoto drogą legalną, natomiast warto byłoby się zastanowić czy mimo wszystko sprzedawanie czegokolwiek co jest własnością firmy Bigpoint bez ich zgody jest wciąż legalne? Daleko nie trzeba szukać, bo wystarczy wejść w OWH i prawie na początku mamy jedną z najprostszych zapisków:

Kolejna rzecz. Wszelkie nieprawidłowości w pracy ekipy Seafight należy zgłaszać do pomocy technicznej, a apelacje od banów w wyznaczonym do tego dziale na naszym forum. Aby ban został zdjęty lub osoba, która go nałożyła, została stosunkowo ukarana nie musi przyznawać się do błędu.

I na koniec... Temat karania graczy przez firmę za wykorzystywanie błędów w grze lub używanie nielegalnych programów był poruszany wielokrotnie. Nawet na chwilę obecną istnieje gorący wątek odnośnie tego problemu. Niestety nie jesteśmy w stanie nic zrobić, gdyż nie mamy wpływu na większość decyzji, które podejmuje firma. Rzecz jasna możemy domagać się ukarania danego gracza poprzez wysłanie zgłoszenia do pomocy technicznej wysyłając również dowody, ale to wszystko co możemy w tej sprawie zrobić.

SMOD_Leonardo lubi to.
  6. Shokaku

Shokaku Analityk forum

WindWhisper.
    "Odnośnie handlu złotem za pieniądze realne teoretycznie masz rację, ponieważ gracz zdobywa złoto drogą legalną, natomiast warto byłoby się zastanowić czy mimo wszystko sprzedawanie czegokolwiek co jest własnością firmy Bigpoint bez ich zgody jest wciąż legalne?" Czy aby na pewno do mnie chcesz to napisać? Czy ja czymkolwiek handluję?
    Człowiek który zajmuje się tym procederem ma się świetnie , między innymi dlatego że BP nie robi nic , nawet żeby to utrudnić.Ja mogę nawet zrozumieć że to nie jest łatwe ale co to ma do mnie?
    Dalej :
    "Wszelkie nieprawidłowości w pracy ekipy Seafight należy zgłaszać do pomocy technicznej" a myślisz że gdzie ja napisałem ? Jak chcesz mogę tu wkleić całą korespondencję.
    Ja mam w nosie to czy ktoś się przyzna do błędu. Przyznaniem byłoby zdjęcie bana .Ale jak mam przekonać kogoś kto twierdzi że czarne jest białe i że ten ktoś wyciągając jedno zdanie z kontekstu się myli w swojej ocenie?Jeśli komuś brakuje rozumu to myślisz że z tym da się wygrać jeśli on ma władzę? Ja mam również w nosie czy ta osoba zostanie ukarana czy nie!!!Wcale nie zależy mi na tym , zależy mi tylko żeby pracowali tu ludzi z rozumem dla zadowolenia wszystkich i firmy jak sądzę.
    "I na koniec... Temat karania graczy przez firmę za wykorzystywanie błędów w grze lub używanie nielegalnych programów był poruszany wielokrotnie. Nawet na chwilę obecną istnieje gorący wątek odnośnie tego problemu. Niestety nie jesteśmy w stanie nic zrobić, gdyż nie mamy wpływu na większość decyzji, które podejmuje firma. Rzecz jasna możemy domagać się ukarania danego gracza poprzez wysłanie zgłoszenia do pomocy technicznej wysyłając również dowody, ale to wszystko co możemy w tej sprawie zrobić."
    Ja ciebie doskonale rozumiem i w przeciwieństwie do wielu graczy mam wiele zrozumienia do waszej pracy.Tylko czy ja tu piszę o tym ? Jak sądzę z tego co tu piszę można wyczytać że zdaję sobie sprawę z tego że dotykamy nie łatwej materii.Ale ten temat nie o tym traktuje.
    Piszesz dobrze i ze wszystkim co napisałeś się zgadzam i pewnie zaraz to "polubię" jak Leonardo .Tylko pokaż mi gdzie ja zasłużyłem na to by zostać potraktowanym jak oszust. I o tym jest ten wątek.

Ps nie martw się tydzień szybko minie i mój ban się skończy i wszystko zostanie pod dywanem tylko smród pozostanie.

7. Wcale nigdzie nie napisałem, że czymkolwiek handlujesz. Po prostu przedstawiłem swoje spojrzenie na Twoją refleksję na temat handlu walutą gry za realne pieniądze.

Zdjęcie bana nie równa się przyznaniem do błędu przez moderatora czatu, który tego bana nałożył. Pragnę zauważyć, że apelacje od banów nie rozpatrują te same osoby, które go nałożyły. Dzięki temu każda apelacja jest rozpatrywana obiektywnie, z "chłodnym" spojrzeniem na sprawę.
    Czy da się wygrać z osobami, które mają "władzę"? Wielu osobom ban został zdjęty lub skrócony czas jego trwania po napisaniu apelacji, więc czasami warto napisać kilka wyrazów z prośbą o weryfikację nadanego bana.

Poruszanie tematów związanych z nielegalnymi programami, stronami wyłudzającymi dane dostępowe do konta lub jakiekolwiek rozmowy na temat sposobów nielegalnego zdobywania dóbr w grze zawsze przyciągały uwagę moderatorów. Ban mógł zostać nadany na podstawie poniższego punktu regulaminu czatu:

Zwróć uwagę, że jest to tylko moje przemyślenie, a nie oficjalne wyjaśnienie powodu nadania bana. Nie w moich kompetencjach jest również prowadzenie dyskusji na temat banów na czacie, wiec jedyne co mogę zrobić to polecić skierowanie się do działu odwołań od blokad czatu, a tam zostanie z pewnością wyjaśnione za co dokładnie i na jakiej podstawie została nadana blokada czatu oraz wyjaśnione zostanie czy aby na pewno była to słuszna decyzja.

8. Shokaku

Shokaku Analityk forum

Nie napisałem "sprzedam konto" , "oddam konto" wymienię ..."
    Nie napisałem "dam walutę gry" , "wyślij SMS"
    Nie reklamowałem żadnego oprogramowania
    nielegalnych kopii plików muzycznych , filmów....
    Pisząc że na allegro można kupić mld złota, o czym wszyscy wiedzą, nie reklamowałem tej możliwości .To była cześć rozmowy której kontekstem było napiętnowanie oszustw w grze i zachęcanie BP do ukrócenia takich praktyk również poprzez usunięcie tych graczy z gry.
    Jeśli delikwent nie widzi tu różnicy to znaczy że nie wiele ma rozumu.

Miło było z Tobą pogadać , szkoda że smród powodowany przez takich delikwentów rzutuje na pracę wszystkich członów Teamu którzy po prostu robią dobrze swoją robotę.

9. Zwróć uwagę, że CM mógł uznać to za wskazanie miejsca, skąd można zdobyć złoto nielegalnie, bez względu na to, że większość graczy o tym wie. Być może trafiło akurat na CM-a, który tak właśnie pomyślał. Nie mnie to oceniać. Tak jak pisałem wcześniej - najlepszym miejscem, aby to wyjaśnić lub dowiedzieć się na jakiej podstawie został nadany ban, będzie dział odwołań od banów.

Pozdrawiam.

Czy masz jeszcze jakieś pytania co do tematu rozmowy?

10. Shokaku

Shokaku Analityk forum

WindWihisper delikwent zawsze może powiedzieć że interpretuje sobie coś tak jak chce.Jeśli się ktoś bierze za tą robotę ma wykazywać się również rozumem., a nie tylko umiejętnością klikania po klawiaturze. Wtedy bez problemu w sposób właściwy oceni jakieś zdanie .Jeśli nie to przyprawia Wam i nam tylko smrodu. Ten wątek napisałem nie po to żeby tu wywalczyć zdjęcie bana bo jak napisałem mam to gdzieś .Napisałem go po to by piętnować takich oszołomów którzy tylko psują tu atmosferę bez względu na to czy ktoś coś z nim zrobi czy nie, czego się po BP nie spodziewam.
    Ale okazuje się że czasem jak się chce to można coś pozytywnego zrobić po sugestii graczy.Np napisałem jakiś czas temu że błyski są mało widoczne i .... chyba źle nie widzę ale zdaje się że błyski powiększono.Ale ja napiszę i to co dobre i to co złe nawet jeśli się to komuś nie podoba.Bo tu celem nie jest dobre samopoczucie delikwenta tylko dobro tej gry. Pozdrawiam również.

PS prowadzimy tu rozmowę o wiele bardziej szczegółową niż ta która miała miejsce na czacie nad zjawiskiem, czy przyszło by ci do głowy że ktoś może to ocenić jako promowanie zachowań nielegalnych? Bez komentarza.

Ostatnie edytowanie: 16 grudnia 2014
    zlotnik2 lubi to.
  11. zlotnik2

zlotnik2 Stary wyjadacz

A jakbym ja napisał, że na allegro kupiłem np. "kota", to zostałoby to wzięte pod uwagę jako promowanie kupowania kotów na allegro???o_O
    PS. Kota na Allegro nigdy nie kupiłem tylko od sąsiadki dostałem.:D

12. A jaki związek ma kupowanie kota przez allegro z Seafight? Absolutnie żaden.

13. zlotnik2

zlotnik2 Stary wyjadacz

Dałem tylko przykład. A czy jakbym tak napisał na czacie to czy to byłoby promowanie kupowania kotów na allegro? Shokaku napisał o złocie na allegro i bana za promowanie kupowania złota na allegro dostał, więc?

14. Kupowanie kotów na allegro nie ma absolutnie żadnego związku z grą Seafight i nie jest w związku z tym zabronione. Kupowanie złota na allegro ma związek z Seafight i jest zabronione.

15. zlotnik2

zlotnik2 Stary wyjadacz

Ale jakby była zabroniona jakaś czynność (np. kupowanie kota na allegro) to czy bym bana za to dostał za napisanie o tej czynności, nawet jakbym nigdy tego nie robił???o_O

16. Rozmowy na czacie na temat nielegalnego możliwości zdobycia korzyści w grze zawsze były nietolerowane.

17. zlotnik2

zlotnik2 Stary wyjadacz

Ok, gram w SF 3 lata i nawet tego nie wiedziałem.:(

18. Shokaku

Shokaku Analityk forum

No z całym szacunkiem ,napisałbym co możecie sobie tolerować ...Wy macie pilnować regulaminu a nie go "naciągać" .Szkoda że tam gdzie powinniście działać Was nie ma (to skrót myślowy, bo rozumiem że to nie należy do moderatorów)ale ludzi którzy piętnują nielegalne zachowania innych, banujecie. Nie chcecie takich rozmów ,napiszcie to wyraźnie w regulaminie tyle że coś takiego byłoby w oczywistej sprzeczności z wolnością słowa i firma doskonale zdaje sobie z tego sprawę.Ale to nie znaczy że Wy możecie sobie karać jak wam się podoba wymyślając przy tym powody.I tu dochodzi do zjawiska Państwa w Państwie bo przecież z koniem nikt się nie będzie szarpał bo i o co, o tydzień bana? No śmiech.Tylko to nie o bana chodzi tylko o to że z oszustami nie walczycie lub firma nie walczy a uczciwych graczy jak oszustów traktujecie bo wam się tak podoba.Tylko tam gdzie w grę wchodzą nie małe pieniądze ludzie potrafią się nawet sądzić .Widziałem już takie sytuacje chodź nie w tej grze.Nie, nie martw się ja o bana sądzić się nie będę :p .Ja po prostu któregoś pięknego dnia dołączę do grona wielu którzy przestali wchodzić na tą grę. I śmiać mi się chce bo to ja w tej chwili działam na rzecz BP a ona i jej przedstawiciele i współpracownicy robią wszystko żeby ludzi do niej zniechęcić. Ale zawsze firma może się pocieszyć tym że ma wielu zarejestrowanych ,tylko szkoda że to "martwe" konta. Ale co to kogo obchodzi.
    Ehhh tam jacyś ludzie zarobili już na tej grze ,firmy przychodzą i odchodzą ,normalka czym tu się przejmować. Lepiej kupić sobie jakąś grę na płytce, tam nas nikt nie zbanuje i nie zostaniemy potraktowani jak oszuści.Bawcie się dobrze.

19. Kwestie uczciwości i nieuczciwości oraz banowanie graczy to możesz jedynie kierować do firmy Bigpoint, ale nie ma po co pisać tego na forum, bo tutaj nie zaglądają. Jeśli uważasz, że bany są nadawane bezpodstawnie to polecam wyjaśniać to poprzez pomoc techniczną lub rozmowę z osobami odpowiedzialnymi za czat, np. SCM lub BA.
    Tymczasem temat zamykam, bo krążymy w kółko i zbędnie piszemy wciąż o tym samym.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.