Salwa czy celność?

Temat na forum 'Pomoc' rozpoczęty przez użytkownika kemoT, 28 stycznia 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. kemoT

kemoT Książę forum

Witam,
    mam do was takie pytanie, co lepiej zrobić w kasztelach: 4% do salwy i 3% do celności czy może 3% do salwy i 4% do celności? Z moich obliczeń wychodzi że jak dam 4% do celności i 3% do salwy to będę miał troszeczkę lepszą salwę. Tylko tu przypomniało mi się, że nawet jak mam 100% celności to i tak jest rozrzut, a logicznie rzecz ujmując salwa za każdym razem powinna być taka sama.
    Jeżeli kogoś by to interesowało to to są moje obliczenia:

Mam:
    -194 armaty elitarne ( 14-55f, 133-55f, 42-admiralskie, 5-60f) do obliczeń przyjąłem że mam 194- 55f (nie uwzględniałem dodatkowych szkód z armat admiralskich i 60f, ponieważ nie wiem czy od tych dodatkowych szkód 2/5 też dodają się % do całkowitej wartości salwy, a poza tym jeżeli bez tych dodatkowych szkód jedna z poniższych opcji wyjdzie korzystniejsza, to z dodatkowymi szkodami ta sama opcja powinna być nadal korzystniejsza).
    -17% do salwy (12%- talenty i 5% skórka)

Salwa bez kaszteli:
    194*0,8*20*1,17=3631,68

Salwa z 4% do salwy i 3% do celności w kasztelach:
    194*0,83*20*1,21=3896,68

Salwa z 3% do salwy i 4% do celności w kasztelach:
    194*0,84*20*1,20=3911,04

Jeżeli ktoś uważa, że sposób w jaki wyliczyłem salwę jest zły i zna dokładniejszy sposób jej wyliczania to niech podzieli się swoimi uwagami na ten temat. Wydaje mi się, że kiedyś BP wprowadzał nowy system wyliczania salwy i nawet był on podawany jeszcze na starym forum, ale niestety po przeprowadzce na nowe forum nie udało mi się go odkopać.

2. MOD_Walker

MOD_Walker Guest

z czasem i tak zrobisz te kasztele do końca a różnica między jedną opcją a drugą jest niewielka:) ja zawsze robiłem jeden do końca i tak co każde dni kaszteli

3. kemoT

kemoT Książę forum

Zrobilem sobie tylko 4% do celności bo sznowne BP dalo Spectare za 300k :p

A tak poza tym, czy mógłby ktoś mi podac w jaki sposób liczona jest salwa?? Bo wydaje mi się, że jest ona ww czysto matematyczny a nie rzeczywisty sposób liczona, tzn do salwy nie przyjmuje się liczby armat jako liczby całkowitej. Łatwo to sprawdzić gdy założy się kilka armat na statek, np 10 zeby było łatwiej liczyć, i wtedy wychodzi właśnie, że w cel trafia np 8,3 armaty zamiast 8, bo trchoę dziwne, żeby pół armaty trafiło, a drugie pół chybiła, ale cóż, to tylko gra i nie musi mieć nic wspólnego z rzeczywistością.

Jednakże miło było by poznać system w jaki BP wylicza nasze salwy ;)

4. βдкi[ZŁY]

βдкi[ZŁY] Forumowy żółtodziób

Jak masz 100% celności to rozrzutu nie ma.Masz dowód z lufami i potworkiem 5% do prawdopodobieństwa trafienia.

5. kemoT

kemoT Książę forum

O to musieli chyba coś zrobić z tym bo pamiętam, że kiedyś ludzie skarżyli się właśnie na to. A możliwości sprawdzenia tego niestety nie miałem, ponieważ nie posiadam ani luf, ani żadnego potworka.

6. SMOD_Mróz

SMOD_Mróz Guest

Brak dalszej aktywności w temacie - zamykam.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.