Problem z prawdopodobienstwem trafienia

Temat na forum 'Pomoc' rozpoczęty przez użytkownika MOCARZ_RONNI_USS®, 26 grudnia 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. MOCARZ_RONNI_USS®

MOCARZ_RONNI_USS® Aktywny autor

Pytanko kieruje do osob kompetentynych, nie masz nic madrego do napisania nie pisz, otoz na forum znalazlem niedawno dodane takie wariactwo:

Armaty (Maksymalnie 75%)
    Oko Agwe (maksymalnie +6%)
    Sekstant (maksymalnie +6%)
    Proch czarny (maksymalnie 10%)
    Niektórzy towarzysze (Maksymalnie 10%)
    Wypolerowane lufy (maksymalnie 10%)
    Kanonier (maksymalnie 5%)
    Klejnot kwarc różowy (Maksymalnie 8.5%)
    Towarzysze broni (10%)

to wszystko wplywa na podwyzszenia prawdopodobienstwa i ok, prosze o wyjasnienie czemu nie mam rownej salwy , jaka miec powinienem osigajac 100 badz wiecej % skoro mam z powyzszych armaty (75% trafienia), proch i lufy (20 % w sumie), kanonier( 5%) czyli juz jest 100, oko agwe z talentow 3/5 (obnizylem sobie ale to dodatkowe 3% jakby nie bylo) czyli w tym momencie mam celnosc 103% , a jednak salwe do bota mam rozna , generalnie jest stala , ale jednak co 5-6 wpada mniejsza , podkreslam ze do bota ktory przeciez nie ma kamienia do prawdopodobienstwa uniku, po zalaczeniu sekstansu +6% jest stala juz caly czas ale wowczas wychodzi 109% a potrzeba przeciez 100 do bota, chce latac na narzedziarni zamiast sekstansu wiec prosze o wyjasnienie

2. -calineczka-

-calineczka- Czeladnik forum

minęła doba od momentu założenia tego tematu, żeby ktoś raczył coś napisać .W tym czasie widać w innych wątkach aktywność moderatorów .Czy w taki sposób ma wyglądać wasza praca ?

3. KpinA

KpinA Młodszy ekspert

Pewnie trudno wyjasnic, w jaki sposob 100% moze oznaczac cos innego, niz 100% :) Raczej nikt sie nie porwie, by teraz podwazac podstawowe zasady probabilistyki ;P

4. Seawolf1410[GK]

Seawolf1410[GK] Okazjonalny autor

MOCARZ gdybyś czytał forum, to byś wiedział, że były przynajmniej 2 wątki dotyczące tej sprawy. W chwili obecnej, to tylko moja opinia, najbardziej prawdopodobne wydaje się wytłumaczenie, że te procenty to faktycznie procenty a nie punkty procentowe. Różnica w Twoim przypadku jest taka:

Wariant I
    a. punkty procentowe:

75% + 20% + 5% + 3% = 103%

b. procenty:

75% + 75%(20% + 5% + 3%) = 96%

Wariant II
    a. punkty procentowe:
    75% + 20% + 5% + 3% + 6% = 109%

b. procenty:

75% + 75%(20% + 5% + 3% + 6%) = 100,5%
    . procenty:

b. procenty:

5. MOCARZ_RONNI_USS®

MOCARZ_RONNI_USS® Aktywny autor

Owszem , czytalem, znalazlem nastepujace info:

Teraz
    Strzał normalny
    (ilość armat x obrażenia armatami x bonusy) x prawdopodobieństwo trafienia = szkody wyrządzone armatami
    Strzał krytyczny
    (ilość armat x obrażenia armatami x (bonusy + szkody krytyczne) x prawdopodobieństwo trafienia = szkody wyrządzone armatami

Obrażenia krytyczne = armaty + kamienie + talenty + czarny proch... itd.
    Prawdopodobieństwo trafienia = armaty + talenty + towarzysz + czarny proch... itd.

W tych nowych obliczeniach czarny proch został wprowadzony do wartości Prawdopodobieństwa trafienia jako wartość procentowa sumująca się razem z innymi wartościami wpływającymi na procentową celność takimi jak wzmocnienia pochodzące od towarzyszy czy też talentów. Ten system ma sens w wysiłkach dążących do standaryzacji obliczania zniszczeń.

podkreslam najwazniejszy fragment:
    wartości Prawdopodobieństwa trafienia jako wartość procentowa sumująca się razem z innymi wartościami wpływającymi na procentową celność takimi jak wzmocnienia pochodzące od towarzyszy czy też talentów

z tego opisu jasno wynika ze % za prawdopodobienstwo trafienia z talentow, prochu , towarzyszy itd sie sumuja wiec pytam gdzie jest blad? Albo w opisie albo po prostu cos nie dziala, albo moze opis poszczegolnych rzeczy jest zawyzony mianowicie byc moze proch czy lufy nie daja po 10 ale po 8% np , ale to tylko teorie , opieram sie jednak na info z forum , pomiedzy ktorym a tym co jest na morzu widoczna jest rozbieznosc, byc moze ktos z ekipy raczy zabrac glos:)

6. -calineczka-

-calineczka- Czeladnik forum

brawa dla moderatorow za pomoc w wyjasnieniu tego tematu jestescie bardzo pomocni -wasza praca powala na kolana 100% zaangażowania :p

7. kemoT

kemoT Książę forum

Wątpię czy teraz jest jakaś szansa na rozwiązanie tej sprawy, przynajmniej z pozycji graczy ponieważ niedawna synchronizacja wprowadzająca dodatkowe, losowe % do salwy maskuje problem wynikający ze złego liczenia celności:mad:. Założyłem temat w tej sprawie: https://board-pl.seafight.com/threads/aktualizacja-celnosci.53901/ bo u mnie również mając 101% celności salwa się wahała :confused: Chociaż temat miał 3 strony nie znalazła się żadna wypowiedź MODa, który chciałby pomóc nam wyjaśnić tą sprawę :mad: Pisałem również do supportu, ale tam standardowo, dziękujemy za spostrzeżenia, problem zostanie sprawdzony.
    Również gdy pojawiła się informacja na forum o planowanej synchronizacji postanowiłem napisać do supportu w tej sprawie, że problem z celnością nie został naprawiony, a ta synchronizacja go zamaskuje, to w tym przypadku dostałem odpowiedź mniej więcej taką: zróżnicowanie salwy jest celowym zamysłem twórców mającym za zadanie urozmaicenie gry. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to: kto tam pracuje?o_O czy oni na prawdę nie widzą gdzie jest problem?

Teraz może coś niezbyt związanego z tym tematem, a poruszoną przeze mnie ostatnią synchronizacją. To co zrobił teraz BP zaprzecza wcześniejszej polityce tej firmy. Jak trafnie zauważyła KpinA w swoim temacie: https://board-pl.seafight.com/threads/wahanie-salwy-po-wczorajszej-synchronizacji.54268/ najpierw dążą do maksymalnego uproszczenia sposobu liczenia salwy, a potem dodają czynnik losowy, którego nie można przewidzieć. Pomijając ten absurd, czy przez urozmaicenie rozgrywki BP rozumie fakt, że w pojedynku 2 identycznych statków z celnością 100% o wyniku walki decyduje komputer:eek::mad:, który losuje obu stronom jakie dodatkowe % zostaną im doliczone? W takim razie po co my staramy się stworzyć najlepszą taktykę, ulepszyć statek jak w tym momencie my już nie mamy na nic wpływu?:cool:

Nie chce mi się wierzyć, że żaden MOD nie widział powyższych jak i tego wątku i nie raczył się wypowiedzieć, zwłaszcza, że często podkreślają (i słusznie), że są takimi samymi graczami jak my i błędy dotykają ich w tym samym stopniu co innych.

Niemniej jednak mam nadzieję, że w końcu nasza ekipa podejdzie poważnie do tej sprawy i zostanie to wyjaśnione i naprawione.;)

8. Drobek

Drobek Czeladnik forum

Salwa Ok. Do Celności musisz mieć 105% Do stałej salwy bez wliczania ostatniego dodatku różnicy salwy 1-5%, Moje zdanie Kanonier nie działa ale nie wiem. Też uszczuplałem celność w talentach i sprawdzałem przed wprowadzeniem zmiennej.

9. kemoT

kemoT Książę forum

Też mi się tak wydawało, że to właśnie jego wina bo przy zdejmowaniu poszczególnych dodatków do celności było widać różnicę a właśnie jego i armat nie miałem możliwości sprawdzić, poza tym podobną tezę wysnuł Bogdan w moim temacie.
    Więc jeżeli faktycznie kanonier nie działa, to dlaczego BP tego nie naprawi, jak im teraz pokazać, że coś jest z nim nie tak?

10. Aktualnie zostały wprowadzone zmiany odnośnie salwy przez co każde konto ma zróżnicowaną salwę..
    Po drugie temat wygasły..więc zamykam

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.