Różnica w salwie

Temat na forum 'Pomoc' rozpoczęty przez użytkownika 50fifty, 1 maja 2019.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. 50fifty

50fifty Okazjonalny autor

Witam,

Posiadam na statku ok. 370 siewc poziomu 4, 3 i 2 w różnej ilości, do tego dorzucone młoty poz. 5. Łącznie aktualnie mam na statku 436 armat. Kamyki w statku - prawdopodobieństwo trafienia 12%, obrażenia zadawane armatami 24%. Mam wypolerowane lufy. W momencie kiedy włączę talent, w gracza siądzie 110k bez krytyka (mówię tu o tym najlepszych statkach). I tu moje pytanie - czego ja nie mam, a co mają inni, że od niektórych potrafię dostać 140k bez krytyka (24% unikanie szkód i 15,5% prawdo. uniku, do tego także kamyk na bonus agwe + włączone super tarcze). Rozumiem, że mogą mieć więcej armat, ale czy np. 20 armat da 30k więcej szkód? Nie wydaje mi się.

Ktoś mi to wyjaśni? Chciałbym rozwiązać ten problem, bo to aktualnie dla mnie tajemnica.

PS. Mam też ożebrowania na poziomie 4.

2. MOD_Blendsky

MOD_Blendsky Guest

Ilość armat (20) nie da tak dużej różnicy +/- może być to około 5k/7k w salwie.
    Jednak różnica o której piszesz może być spowodowana przedmiotem o nazwie Klepsydra.

Chyba, że używając jej posiadasz taką salwę lub wiesz, że wrogowie nie posiadają aktywnej klepsydry i otrzymujesz takie obrażenia?

Także ważny będzie dobór armat i bonus z nich więcej opisałem jak to działa tutaj. Można wywnioskować, nawet obliczając, że pewna liczba młotów wraz z siewcami będzie powodować większą liczbę obrażeń niż 66 młotów na poziomie 5.

3. 50fifty

W niektórych przypadkach bardzo możliwe, że była to klepsydra, ale jestem przekonany, że kilka osobistości jej nie używało. Nie odnotowałem żadnej cechy, która mogła o tym świadczyć. Sam testowałem klepsydrę i nigdy nie zadałem obrażeń rzędu 140-145k bez krytyka, a ponad 160 na krytyku (w najlepsze statki).

Co do doboru moich armat. Testowałem wiele rozwiązań. To, które opisałem wyżej i drugie - 120 siewc poz. 4, 30 siewc poz. 3, 86 siewc poz. 2 i 200 młotów poz. 5. Wychodzi na to, że to jest najlepsze ustawienie jeśli chodzi o szkody.

Obliczanie szkód w tej grze pozostanie dla mnie tajemnicą - matematyka to jedno, ale to co się realnie dzieje na morzu to drugie. Przykład - mam ustawione ożebrowania na poziomie 4 i testowałem z kolegą salwę. Uśredniając wyszło ok. 82k bez krytyka. Następnie wyrzuciłem ożebrowania, wrzuciłem same belki i uśredniając salwę otrzymywałem szkody rzędu 72k. Jak? Nikt tego nie wie. :D

4. Άҝưм*tɡ

Άҝưм*tɡ Forumowy żółtodziób

jeżeli masz załączone książki salwa spada, a konkretnie prawdopodobieństwo.. wyłącz książki, a załącz deszcz odłamków (zwiększa prawdopodobieństwo 10%)innego rozwiązania nie ma

5. MOD_Blendsky

MOD_Blendsky Guest

Racja to także wpływa na salwę ale zapomniałem dodać o umiejętności mistrzowskiej jaką jest Mega Miotacz jeżeli gracz nie był na Klepsydrze mógł jej użyć.

Jeżeli chodzi o najlepszą konfigurację mógłbym Ci ją wyliczyć tylko musiałbym znać Twoja całkowitą liczbę tych armat i czy możemy ich więcej dodawać itd. Średnio wychodzi najlepiej około 142 do 158 młotów na poziomie 5 zależy to od ilości siewców i ich poziomu.

Co do ożebrowań i belek nie wiem jak to możliwe jeżeli jeszcze piszesz, że uśredniałeś wartości. Osobiście do walki stosuje belki :)

6. 50fifty

Łączna liczba armat 436 aktualnie. Młoty mogę zamienić jedynie z siewcami poziomu 2.

Co do tej sytuacji z ożebrowaniami i belkami - też nie wiem. Wczoraj ponowiłem test i już było wszystko normalnie, salwa większa o kilka k na belkach. Może w momencie przełączania coś nie załapało. :D

7. MOD_Blendsky

MOD_Blendsky Guest

Moje wyliczenia:
    120 siewców poziom 4 + 30 siewców poziom 3 + 132 siewców poziom 2 + 154 młotów poziom 5

Nie spodziewaj się dużego wzrostu mocy :D

8. MOD_Widmo

MOD_Widmo Guest

Odpowiedź udzielona, temat zamykam.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.